Pozytywny wpływ kawy na zdrowie
1. Przeciwutleniacze – gwarancja długowieczności
Kawa zawiera cenne antyoksydanty – kwasy: chlorogenowy i kawowy. Efekt zdrowotny przeciwutleniaczy polega na neutralizacji wolnych rodników w organizmie. Te zaś, dopóki występują w niewielkiej ilości, są przydatne w usuwaniu toksyn z organizmy. Jednak gdy zgromadzą się w nadmiernej ilości, niszczą zdrowe komórki: np. serca, nerek, mózgu, uszkadzać komórki nerwowe, krwinki czerwone, osłabiać odporność, a nawet uszkodzić materiał genetyczny w komórkach, co w efekcie może wywołać zmiany nowotworowe.zesnej kosmetyce.
2. Profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
Najnowsze eksperymenty wykonane przez niezależne zespoły badawcze w Portugalii i Kanadzie (na grupie ok. 6 400 osób w wieku 65 lat i wzwyż ) dowiodły, że spożywanie kawy może obniżać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
3. Usprawnienie krążenia
Umiarkowane spożywanie kawy (2-4 filiżanki dziennie) wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększa przepływ krwi, a tym samym ukrwienie całego organizmu.
4. Profilaktyka migrenowa
Kwestia najbardziej dyskusyjna. Według części uczonych, po wypiciu kawy arterie krwionośne znajdujące się w głowie, ulegają zwężeniu, co minimalizuje skłonność do bólów migrenowych. W powszechnej opinii lekarzy zwycięża jednak pogląd przeciwny. Według nich kawa nie tylko nie pomaga, ale wręcz szkodzi migrenowcom, zwiększając ryzyko wystąpienia bólu głowy. Z pewnością prawda leży jednak po środku – należy bowiem pamiętać, że dobroczynny wpływ kawy na drowie dotyczy tylko jej umiarkowanego spożywania.